От паника към свобода

Всички сме били там – паникьосани, объркани, тревожни, гневни. Когато оставим тези емоции да обземат съзнанието ни, това не само че не ни помага, но и влошава случващото се. Единствените моменти, в които е нужно да сме в състояние на паника, са моментите, в които живота ни е в опасност. Във всички други моменти оптималното състояние, в което можем да се намираме е СВОБОДА.. Свобода от гнева, тревогата, паниката. Съзнанието да е бистро и свежо.

Как можем да постигнем това? Четири основни принципа могат да ни помогнат да го постигнем:

Първи принцип: Дъха и тялото
Когато се усетим, че изпадаме в момент на паника, трябва веднага да се запитаме къде ни е дъха? Дълбоко спокойно дишане или напрегнато късо дишане. Важно е да вдишваме дълбоко през носа и да издишваме бавно през устата.

Втори принцип: Осъзнатост за настоящия момент
Какво се случва в момента? Това е важното. Не трябва да изпадаме в паника за нещо, което се е случило в миналото или нещо което МОЖЕ да се случи в бъдещето. Важно е случващото се сега.

Трети принцип: История като история
Хората обичат да си измислят истории за неща, които е възможно да се случат. Когато хората са в негативно състояние те клонят да измислят негативни истории, които само влошават нещата и ни позволяват отново да изпаднем в паника. И вместо да се паникьосваме от нещата, които си мислим. Просто трябва да ги отбележим и да направим необходимите корекции, за да реализираме историята както на нас ни се иска.

Четвърти принцип: Вдъхновение за извишаване
Трябва да намерим това, което ни вдъхновява. Това може да е занимание, хоби, работа, друг човек, нещо в себе си. Трябва да се опитват нови неща, за да разберем какво е това нещо което наистина ни вдъхновява.  Може да е всичко. Нужно е да го почустваме.

Не трябва никога да забравяме, че в каквато и негативна ситуация да сме, винаги има изход по един или друг начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>